Ny nettside? Tre viktige tema du må fokusere på!

Universell utforming, sikkerhet og hastighet er faktorer som påvirker både brukeropplevelsen og nettsidens rangering i Google. Det er derfor svært viktig å få dette med i kravspesifikasjonen.

Universell utforming er bra for lønnsomheten!

Ved årsskiftet skal alle nettsider, nye som gamle, være iht. lovpålagt regelverket for universell utforming. Lovverket er ikke bare nødvendig for noen, men det er også bra for selskapets lønnsomhet. Les mer om universell utfoming her.

En tydelig kravspesifisering = Din garanti

Illustrasjonsfoto av sjekklisteÅ utvikle en god og brukervennlig nettside er både tid- og kostnadskrevende. Det er derfor viktig at universell utforming, hastighet og sikkerhet er sentrale krav i tillegg til nettsidens- og publiseringsløsningens funksjoner. Dette for at du skal kunne vurdere ulike leverandørers tilbud som grunnlag for et trygt valg av nettsideleverandør. Aksept av tilbud på grunnlag av en tydelig kravspesifisering gir deg en juridisk garanti knyttet til leveransen og nettsidens kvalitet.

Kvalitetssikring og evaluering av tilbud.

Evaluering av ulike leverandørers tilbud på bakgrunn av en tydelig kravspesifisering forenkler prosessen knyttet til valg av leverandør. Tar du i tillegg en "helsesjekk" og kvalitetssikrer leverandørenes egne nettsider, og gjerne noen av deres referanser, får du et raskt bilde på om leverandøren har nødvendig kompetanse og oppdatert teknologi. Dette gir deg et enda bedre grunnlag for valg av leverandør.

Se vår anbefaling til formulering av kravspesifisering knyttet til universell utforming, hastighet og sikkerhet.

Optimalt utgangspunkt for Google og SEO

Universell utforming, hastighet og sikkerhet er tre faktorer med vesentlig betydning for nettsidens rangering i Google. Dette er faktorer som, helt uavhengig av nettsidens innhold, bestemmer nettsidens utgangspunkt for søkemotoroptimalisering (SEO).

Nedenfor finner du verktøy for en rask "helsesjekk" av en nettside.

Det finnes i dag anerkjente digitale verktøy hvor du rask kan ta en "helsesjekk" av nettsidens koding og dens status med tanke på universell utforming, hastighet og sikkerhet.


Illustrasjon av en mobiltelefon

Feilfri koding - Test selv!

Iht. regelverket om universell utforming så skal nye nettsider ha feilfri koding iht. ISO 40500/WCAG 2.0-standarden. Dette er avgjørende for nettsidens brukervennlighet og tilgjengelighet spesielt for skjermlesere for svaksynte og blinde. Dette påvirker også rangeringen i Google.

Test nettside koding (åpnes i nytt vindu)

Bestill tilstandsrapport på egen nettside


Illustrasjon av en rakett som skal illustrere hastighet og rask nettside

Hastighet - Test selv!

Google prioriterer raske nettsider som er innenfor grønt område både på mobil og desktop. En rask nettside gir god brukeropplevelse.

Test nettside hastighet (åpnes i nytt vindu)

Bestill tilstandsrapport på egen nettside


Illustrasjon av hengelås som skal illustrere sikkerhet

Sikkerhet - Test selv!

Usikre nettsider straffes med dårlig rangering i Google og er et lett mål for svindlere og hackere. Alle nettsider må ha HTTPS sikkerhetssertifikat som standard. I tillegg til HTTPS kan nettsiden konfigureres med ekstra sikkerhetsnivå. Mozilla Observatory har et webbasert verktøy som sjekker sikkerheten på nettsiden med en score fra 0 til 135.

Test nettside sikkerhet (åpnes i nytt vindu)

Bestill tilstandsrapport på egen nettside


Illustrasjon av en mobiltelefon

Universell utforming og ISO 40500/WCAG 2.0

Universell utforming er et lovpålagt krav som alle nettsideleverandører må forholde seg til.
Les mer om krav og regelverk hos Digitaliseringsdirektoratet (åpnes i nytt vindu)

Det er dessverre et fåtall leverandører som tar universell utforming på alvor og mange digitale byråer hevder at deres leveranser er i henhold til regelverket. Digitaliseringsdirektoratet fører tilsyn med at lovpålagt regelverk blir fulgt.

Regelverket inneholder 35 må-krav som innbefatter både teknologi, webdesign, struktur og innhold. Alle kravene har stor betydning. I følge Digitaliseringsdirektoratet har 30% av befolkningen utfordringer med å bruke nettsider som ikke er universelt utformet. En bonus med en universelt utformet nettside er at den gir en optimal brukeropplevelse og er optimal i forhold til SEO og ranking i Google.

Regelverkets må-krav som må oppfylles:

Forskrift om universell utforming av IKT-løsninger stiller krav om at nettsider må oppfylle 35 av 61 suksesskriterier. Les mer om 35 lovpålagte må-kravene (åpnes i nytt vindu)

Her er et utvalg av minimumskravene som er omfattet av forskriften:

Hvert punkt har lenke til mer info hos Digitaliseringsdirektoratet (alle lenkene nedenfor åpnes i nytt vindu).

Er din nettside universelt utformet?

Å sjekke om din egen nettside er universelt utformet iht. lovverket er en omfattende jobb og det er ingen testverktøy som gir deg en full oversikt over mangler. Vi tar gjerne en gjennomgang for deg og sender deg en tilstandsrapport. Fyll ut skjema under, så hører du fra oss!

Bestill kostnadsfri tilstandsrapport

Ønsker du en status på egen nettside? Vi bidrar gjerne - og det helt kostnadsfritt. Vi vil raskt kunne avdekke nettsidens status knyttet til de mest kritiske faktorene som påvirker nettsidens tilgjengelighet samt nettsidens status med tanke på rangering i Google.

20 års erfaring som leverandør

Med over 20 års erfaring som utvikler og leverandør av nettsider og nettportaler, har vi solid kompetanse innen webutvikling, webdesign, brukergrensesnitt og universell utforming. Dette med basis i mobilPluss, vårt egenutviklede publiseringssystem/CMS med tilhørende rammeverk for universell utforming.

Vår visjon er å bidra til at digital informasjon gjøres tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsevne!

Digitalt Byrå

* obligatorisk felt som du må fylle ut

Jeg har lest og godkjent personvernerklæringen