Ny nettside? Kjøp ikke katta i sekken!

Det er en god investering å kvalitetssikre at din nye leverandør leverer ønsket kvalitet mht. nettsidens hastighet, sikkerhet og lovpålagte standard om universell utforming.

Det finnes i dag mange anerkjente digitale verktøy for testing av en nettsides kvalitet. Dette gjelder spesielt med tanke på nettsidens koding iht. lovpålagt standard ISO 40500/WCAG 2.0, nettsidens hastighet på mobil og desktop samt nettsidens sikkerhet. Nedenfor finner du verktøy for en rask test av en nettside.

Tester du leverandørens egen nettside og noen av referansene, får du et godt bilde på leverandørens status med hensyn til nettsidens sikkerhet, hastighet og lovpålagt standard om universell utforming. Disse tre faktorene har vesentlig betydning for nettsidens rangering i Google og bestemmer derfor nettsidens utgangspunkt for søkemotoroptimalisering (SEO).

Å utvikle en god og brukervennlig nettside er både tid- og kostnadskrevende. Punktene om universell utforming, hastighet og sikkerhet bør være tydelig beskrevet i kravspesifiseringen. En godt beskrevet kravspesifisering er viktig for å kunne kvalitetssikre ulike leverandørers tilbud som grunnlag for et trygt valg av nettsideleverandør. 


Illustrasjon av en mobiltelefon

Feilfri koding - Test selv!

Iht. regelverket om universell utforming så skal nye nettsider ha feilfri koding iht. ISO 40500/WCAG 2.0-standarden. Dette er avgjørende for nettsidens brukervennlighet og tilgjengelighet spesielt for skjermlesere for svaksynte og blinde. Dette påvirker også rangeringen i Google.

Test nettside koding (åpnes i nytt vindu)

Bestill tilstandsrapport på egen nettside


Illustrasjon av en rakett som skal illustrere hastighet og rask nettside

Hastighet - Test selv!

Google prioriterer raske nettsider som er innenfor grønt område både på mobil og desktop. En rask nettside gir god brukeropplevelse.

Test nettside hastighet (åpnes i nytt vindu)

Bestill tilstandsrapport på egen nettside


Illustrasjon av hengelås som skal illustrere sikkerhet

Sikkerhet - Test selv!

Usikre nettsider straffes med dårlig rangering i Google og er et lett mål for svindlere og hackere. Alle nettsider må ha HTTPS sikkerhetssertifikat som standard. I tillegg til HTTPS kan nettsiden konfigureres med ekstra sikkerhetsnivå. Mozilla Observatory har et webbasert verktøy som sjekker sikkerheten på nettsiden med en score fra 0 til 135.

Test nettside sikkerhet (åpnes i nytt vindu)

Bestill tilstandsrapport på egen nettside


Illustrasjon av en mobiltelefon

Universell utforming og ISO 40500/WCAG 2.0

Universell utforming er et lovpålagt krav som alle nettsideleverandører må forholde seg til.
Les mer om krav og regelverk hos Digitaliseringsdirektoratet (åpnes i nytt vindu)

Det er dessverre et fåtall leverandører som tar universell utforming på alvor og mange digitale byråer hevder at deres leveranser er i henhold til regelverket. Digitaliseringsdirektoratet fører tilsyn med at lovpålagt regelverk blir fulgt.

Regelverket inneholder 35 må-krav som innbefatter både teknologi, webdesign, struktur og innhold. Alle kravene har stor betydning. I følge Digitaliseringsdirektoratet har 30% av befolkningen utfordringer med å bruke nettsider som ikke er universelt utformet. En bonus med en universelt utformet nettside er at den er optimal i forhold til SEO og ranking i Google.

Regelverkets må-krav som må oppfylles:

Forskrift om universell utforming av IKT-løsninger stiller krav om at nettsider må oppfylle 35 av 61 suksesskriterier. Les mer om 35 lovpålagte må-kravene (åpnes i nytt vindu)

Her er et utvalg av minimumskravene som er omfattet av forskriften:

Hvert punkt har lenke til mer info hos Digitaliseringsdirektoratet (alle lenkene nedenfor åpnes i nytt vindu).

Er din nettside universelt utformet?

Å sjekke om din egen nettside er universelt utformet iht. lovverket er en omfattende jobb og det er ingen testverktøy som gir deg en full oversikt over mangler. Vi tar gjerne en gjennomgang for deg og sender deg en tilstandsrapport. Fyll ut skjema under, så hører du fra oss!

Bestill kostnadsfri tilstandsrapport

Ønsker du en status på egen nettside? Vi bidrar gjerne - og det helt kostnadsfritt. Vi vil raskt kunne avdekke nettsidens status knyttet til de mest kritiske faktorene som påvirker nettsidens tilgjengelighet samt nettsidens status med tanke på rangering i Google.

20 års erfaring som leverandør

Med over 20 års erfaring som utvikler og leverandør av nettsider og nettportaler, har vi solid kompetanse innen webutvikling, webdesign, brukergrensesnitt og universell utforming. Dette med basis i mobilPluss, vårt egenutviklede publiseringssystem/CMS med tilhørende rammeverk for universell utforming.

Vår visjon er å bidra til at digital informasjon gjøres tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsevne!

Digitalt Byrå

* obligatorisk felt som du må fylle ut

Jeg har lest og godkjent personvernerklæringen