Universell utforming

Universell utforming handler om utvikling av internettsider med en teknologi og et webdesign som gjør nettsidens innhold tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsevne.

Nettside

 • Forside med storbanner, hurtigsnarveier, introtekst og aktueltsaker.
 • Innholdsstruktur dybde: 3 nivå.
 • Vannrett hovednavigasjon.
 • Søkemotor.
 • Medarbeideroversikt.
 • Kontaktskjema med reCaptcha for å unngå søppelpost/spam.
 • Responsivt webdesign som er universelt utformet og feilfritt kodet iht. regelverket og ISO 40500/WCAG 2.0.

Foto

Det er vel ingen virksomheter som, med viten og vilje, vil legge hindringer i veien for sine eksisterende og potensielle kunder.

Har du en nettside med et rammeverk og et webdesign som ikke er i henhold regelverket og ISO 40500/WCAG 2.0 hinder du tilgangen til svært mange eksisterende og potensielle kunder. Les mer om ISO-standarden her.

Hva handler universell utforming om?

En universelt utformet nettside er tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsevne. Ifølge Digitaliseringsdirektoratet har over 30% av befolkningen i Norge (en million), problemer med nettsider som ikke er universelt utformet. Statistisk sett har f.eks. ca. 17.000 av Bodøs innbyggere en eller annen funksjonsnesettelse som hindrer dem i å finne frem til relevant informasjon på din nettside.

Digitaliseringsdirektoratets kortfilm (1,25 min) med Solveig Kloppen forklarer lettfattelig hva universell utforming handler om.

 

Hvilken betydning har universell utforming for din nettside og din virksomhet?

 • Mer tilgjengelig og inkluderende - 1/3 av befolkningen opplever utfordringer når de er på nettet.
 • Enklere å bruke - God informasjonsstruktur, enkel navigasjon og standardisert kode gjør det enklere for alle.
 • Mer mobiltilpasset - Tilpasser du sidene for svaksynte f.eks. med store knapper og god kontrast, fungerer det også bra for alle på liten mobilskjerm.
 • Økt synlighet i Google - Følger du standardene for UU, blir du mer synlig i Google og rangeres derfor høyere.
 • Økt lønnsomhet - Internettsider som fungerer for alle, gir økt omsetning og du sparer kostnader ved en smidigere kundereise gjennom bedre kundeservice og kundepleie. 
 • Lojale kunder - Brukervennlige nettsider med relevant innhold gir fornøyde kunder og fornøyde kunder er mer lojale.

Nytt rammeverk i henhold til ISO 40500 / WCAG 2.0 - med UU-garanti

Digitalt Byrå har har siden våren 2018 utviklet et helt nytt rammeverk som tilfredsstiller regelverket og som validerer 100% feilfritt i W3C-validatoren. Sjekk gjerne vår nettside i validatoren her.

Digitalt Byrå er nå en av svært få leverandører i Norge med dokumentert kompetanse og teknologi til å designe og utvikle universelt utformede internettløsninger i henhold til ISO 40500/WCAG 2.0.

Her er flere relevante artikler/tema knyttet til universell utforming og tilgjengelighet/accessibility.

Universell utforming er nødvendig for noen, bra for oss alle og ikke minst bra for selskapets "business". Vi anbefaler derfor at alle virksomheter, små som store, oppgradere sine nettsider i henhold til lovpålagt regelverk. Et møte med gjennomgang av status for selskapets nettside vil danne grunnlaget for et uforpliktende tilbud.

Ring gjerne Tore Mårli på 90 155 156 eller benytt kontaktskjemaet for møteavtale.

Gjør nettsidens innhold tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsevne.